AFF geslaagd!
Van harte gefeliciteerd, je bent geslaagd. De prachtige wereld van het skydiven ligt aan je voeten; het gaat nu pas echt beginnen. Je hebt geen instructeur meer nodig om je te begeleiden in vrije val. Dat lijkt wellicht een beetje spannend en onwennig maar geloof me, nu de druk van ketel is, gaat je niveau razendsnel omhoog. Oefeningen die lastig waren in de cursus gaan vanaf nu makkelijker. Het vergroten van je vaardigheden draagt ook bij aan een breder bewustzijn en aan je gevoel van veiligheid.
Met deze informatie wil ik je een steuntje in de rug geven. Ik geef je mee waar je op moet letten en aan moet denken als je gaat skydiven.
Afsluiten AFF-cursus
- Je AFF-jumpmaster zal in je logboek je level 6 aftekenen.
- Op je sportparachutespringbewijs (SPB) krijg je van Airboss de aantekening dat je AFF-gegradueerd bent. Het sportparachutespringbewijs is wereldwijd erkend.
Met je SPB, je logboek (met geldige harnastest), je medische verklaring en je aspirant-lidmaatschapsbewijs bij de KNVvL (geldig tot eind van het kalenderjaar) zijn je springpapieren compleet.
Lidmaatschap KNVvL
Je bent verplicht om lid te zijn van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart, afdeling Parachutespringen. Airboss heeft je voor aanvang van de AFF-opleiding al aangemeld bij de KNVvL. Je KNVvL aspirant-lidmaatschapsbewijs ontvang je vanzelf thuis per post. Jouw aspirant-lidmaatschap loopt automatisch door tot aan het eind van het jaar. Let op: je aspirant-lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd in een volwaardig lidmaatschap (FAI-sportlicentie). Dat moet je zelf regelen. Dat kun je doen via onderstaande link.
> KNVvL lidmaatschap aanvragen
Je moet o.a. de volgende zaken invullen:
- Je persoonlijke gegevens
- Aanvinken dat je aspirant-lid bent geweest
- Aangeven dat je ingedeeld wilt worden bij de afdeling Parachutespringen
- FAI licentie aanvinken
- Clubnaam Airboss
- Ingangsdatum 01-01-20… (nieuwe jaar).
Je eerste solosprongen
- ZELFSTANDIG: Jij kunt nu veilig zelfstandig springen (dat was het doel van de AFF-opleiding). Dat betekent dat je nu ook zelf verantwoordelijk bent voor het vragen van een pincheck, wind- en stuurbriefing etc. (stel vragen!).
- JUMPMASTER: Solo betekent niet dat we je helemaal aan je lot overlaten. Er is altijd een jumpmaster aanwezig in het vliegtuig. Die zal je een pincheck geven voor het springen en de exitvolgorde bepalen. In de lucht op de jumprun krijg je van de jumpmaster een seintje wanneer jij mag springen.
- 3×3-CHECK: Doe altijd de 3×3 check. Op de grond en in het vliegtuig.
- MAAK EEN PLAN: Maak een plan, ruim voordat je gaat springen. Een plan voor in vrije val en een vluchtplan voor onder de parachute.
- RESERVEPROCEDURE: Visualiseer of oefen voor aanvang van je sprong altijd je reserveprocedure.
- OPENINGSHOOGTE: Houd als openingshoogte bij je eerste solosprong 5.000ft aan. Dan heb je ook onder je parachute lekker de tijd om te genieten! Daarna mag je je openingshoogte per sprong met 500ft blijven afbouwen. De minimale openingshoogte met clubmateriaal is 3000ft.
- NIEUWE VAARDIGHEDEN: Wil je iets nieuws leren? Vraag dan altijd om een briefing. Als je nieuwe dingen wilt uitproberen in vrije val, doe dit in het bovenste gedeelte van de sprong. Stop met nieuwe oefeningen op 7000 ft.
- LOGBOEK: Vanaf nu moet je zelf je logboek bijhouden. Het invullen van je logboek is een registratieverplichting. Aan het eind van de dag kun je je logboek laten aftekenen. Dat hoeft niet persé na iedere sprong (mag wel uiteraard).
De volgende registraties zijn verplicht:
– Volgnummer, datum en plaats van de sprong
– De afspringhoogte
– De duur van de vrije val (indien van toepassing)
– Het soort sprong
- A-BREVET SKILLS: A-brevet eisen moeten worden afgetekend in je logboek door een instructeur (I) of hulpinstructeur (HI).
- HARNASTEST: Na drie maanden verloopt je harnastest. Maak tijdig een afspraak op een dropzone om je harnastest te verlengen.
Skydiven op een andere dropzone
Er zijn diverse dropzones verspreid over Nederland en België. Een link met dropzones en contactgegevens vind je aan het eind van de pagina. Met je papieren kun je over de hele wereld skydiven. Het is wel mogelijk dat ze een keer mee willen springen, zeker als je na je AFF-opleiding nog maar weinig solo hebt gesprongen.
Wil je op een andere dropzone gaan springen, ga dan niet op de bonnefooi langs, maar bel op en maak een afspraak.
Zorg dat je altijd al je papieren bij je hebt en dat alles geldig en in orde is. Want als je iets bent vergeten of je papieren zijn niet in orde kun je helaas niet springen. Je hebt bij je:
- Geldig lidmaatschapsbewijs van de KNVvL
- Logboek met geldige harnastest*
- Sportparachutespringbewijs (SPB)
- Geldige medische verklaring**
*Elke springer die nog niet in het bezit is van een B-brevet moet in het bezit zijn van een geldige harnastest om te mogen springen. De geldigheid van een harnastest verloopt automatisch na drie maanden.
** Sportparachutisten niet in het bezit van een B-brevet dienen bij iedere sprong in het bezit te zijn van een geldige medische verklaring. Je medische keuring is twee jaar geldig. Zorg dat je op tijd een nieuwe haalt.
Verder adviseren we je voor het buitenland het dekkingsgebied na te gaan van je verzekeringen, ook die van de KNVvL. Bij je FAI-sportlicentie zit o.a. je WA-verzekering inbegrepen, maar daarmee ben je niet gedekt in het buitenland en hiervoor zul je een aanvullende verzekering moeten afsluiten.
Stel vragen!
Andere dropzones kunnen andere regels hebben. Vraag daar altijd naar!
Tijdens je skydive vakantie bij Airboss hebben we jou bij de hand genomen en alles geregeld: materiaal, stuurbriefings, vouwen, vliegtuigindeling, briefing en debriefing. Een vanzelfsprekendheid die je niet altijd op andere dropzones zult zien. Je moet dus vragen stellen. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Er bestaan geen domme vragen.
Waar je verder nog op moet letten:
- Manifest: Bij aankomst moet je je inschrijven. Je zult ook een account moeten openen waar je een bedrag op moet storten om te kunnen springen.Het manifest is tevens de plek waar je jezelf moet aanmelden om ingedeeld te worden in een vliegtuig.
- Materiaal: Op een andere dropzone gebruiken ze vaak andere type parachutes. In je logboek staat met welk type parachute je hebt gesprongen en hoe groot deze was. Dat kun je laten zien als ze erom vragen.
- Stuurbriefing: Sturen en landen, je hebt het allemaal geleerd volgens de regels bij Airboss. Ben je op een vreemde dropzone, laat je dan goed informeren en briefen over het vlieg- en landingsparcour.
Tot slot
- Skydiven is de mooiste sport die er bestaat. Het is ook een veilige sport, mits je altijd je gezond verstand gebruikt. Word niet overmoedig of achteloos. Blijf binnen het kader van je mogelijkheden.
- Wees altijd hoogtebewust en respecteer de openingshoogte.
- Vertoon verantwoord en defensief vlieggedrag onder je parachute.
- Je bent te allen tijde op de hoogte van de procedures omtrent veiligheid en gedrag.
- Visualiseer of oefen voor aanvang van je sprong je reserveprocedure.
- Aarzel niet om dingen te vragen.
- Veel plezier!
De volgende stap…
Haal je skydive A-brevet in een week: > Airboss Academy
Skydiven is fantastisch. Naarmate je meer vaardigheden krijgt, gaat er een nieuwe wereld voor je open. De Airboss Academy is een skydive school waarin wij jou hiervoor de optimale mogelijkheid bieden. Met ons A-brevet programma verrijk je praktische vaardigheden en theoretische kennis.* Een week lang ben je intensief met skydiven bezig en aan het eind van die week heb je het A-brevet op zak. Dit is Airboss Academy:
- Vijf formatie instructiesprongen. Dit zijn sprongen waarbij een ervaren springer de beginnende springer leert om met meerdere mensen te springen. Het zwaartepunt ligt hierbij op het veilig springen met andere mensen in de buurt.
- Vijf canopy control sprongen. Dit zijn sprongen die je maakt om je parachute beter te leren beheersen en te vliegen, zodat je veilig en zacht kunt landen.
- Hop en Pop. Je maakt een sprong van 1200 meter, wacht een paar seconden en opent dan je parachute. Het doel van deze sprong is om te voelen hoe het is om op lagere hoogte uit een vliegtuig te springen en stabiel te openen.
- Ten minste 25 vrije val sprongen.
- Ten minste 15 minuten vrije val tijd.
- Tien sprongen met een landing binnen 15 meter van het aangewezen landingspunt.
- De techniek beheersen van het ‘spotten’. Dit is het bepalen van het punt waarop de springers uit moeten stappen. Hierbij houd je rekening met de windkracht en windrichting.
- Zelfstandig de hoofdparachute kunnen vouwen.
- Theorie examen. Voor je A-brevet heb je basiskennis nodig over: reglementen, materiaal, meteo en algemene kennis. Het studiemateriaal krijg je van ons en we helpen je studeren d.m.v. seminars. Aan het eind van de week doe je het theorie-examen.
De leerstof voor het A-brevet uit het handboek sportparachutist en het BVR en BR kun je hier downloaden:
*A-brevet eisen moeten worden afgetekend in je logboek door een instructeur (I) of hulpinstructeur (HI).
Een tijdje niet gesprongen?
Het zou fijn als je regelmatig een sprongetje maakt. Goed voor je vertrouwen, je veiligheidsgevoel en het vergroten van je bewustzijn. Maar in de winter is het koud en voor je weet heb je een paar maanden niets gedaan. Dan gelden de volgende regels:
- Je moet sowieso om de drie maanden een harnastest doen. Een beknopte herhaling van de theorie en praktische vaardigheden, zoals je reserveprocedure. Als je met je mond vol tanden staat tijdens de test dan ben je niet goed bezig. Je moet je procedures kennen, altijd. Het gaat uiteindelijk om jouw veiligheid.
- Heb je 6 maanden of langer niet gesprongen dan moet je een opfriscursus doen en een aangepaste sprong maken. Maak hiervoor een afspraak op een dropzone.
Geniet van wat er nog komen gaat! Wij zien je graag terug bij Airboss voor heel veel mooie sprongen.
Airboss
DROPZONES IN NEDERLAND
DROPZONES IN BELGIË
DROPZONES WORLDWIDE